iNi pEnGiKuT

Saturday, July 6, 2013

Sahabat

Hari ni..sahabat ak keluar hospital..ak syukur sangat..ak xsuka dia duduk hospital lama2...sebab mmg xckup rehat..then akan feeling2 sakit jer...

Aku ckp mcm tu sbb ak pernah duduk hospital...ok diary..sampai sini je..nant ak update lg..sbb ak tgh training kat cyberjaya

Thursday, January 17, 2013

-Lif ke Tangga-

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Huk3...tu dia..permulaan yang sangat la tak bagus...penat seh...aku penat kerja...sakit kaki...sakit otak...sakit hati....sakit jiwa...semua la sakit....huhuhuhuhu nak hurai satu-satu...ada x cukup space blog.com ni...kih3

Ok-ok...ni entry bukan nak cerita pasal kerja ke apa ke..ni entry mahu cerita keluh-kesah penduduk rumah pangsapuri...yerrr... aku menyewa pangsapuri... belum ada lagi rezeki nak ada rumah sendiri... rumah pangsapuri mana? Hah! Tak perlu lah tahu...cari jer laaa sendiri area Shah Alam ni...hehehehehe...

Ok...satu isu yang biasa dengan penduduk yang tinggal kat rumah pangsapuri berbelas tingkat ni adalah isu LIF... yer LIF.... bukan lah problem lif selalu rosak ke... lif lupa angkat orang ke (eh! ada ke lif lupa angkat orang..ekekeke) problem yang biasa aku tengok adalah... yang pertama KETIDAKSABARAN MENUNGGU LIF...


Ceritanye cenggini..aku selalu perasan..makcik-makcik atau pakcik-pakcik yang sudah menekan punat lif tu untuk naik atau turun mesti jadi x sabar... bese kalau level 1 atau ground floor kan kita dapat tahu lif tu tingkat berapa...dia naik ke turun ke.. dengan melihat signal atas pintu lif tu...

Then...bila lif tu contohnya berhenti kat tingkat 11..pastu turun...berenti lah tingkat 10... pastu turun berhenti lagi kat tingkat 9...apa lagi...pakcik2 yang dekat dengan punat lif tu...akan tekan..tekan..dan tekan...tekan.. dan tekan dengan mengaggap lif akan terus turun dengan cepat...kalau duk tekan pelan-pelan x pe lagi...ni tekan dengan rakus sekali...pehhh...kalau tengok rasa nak tutup mata cara diorang tekan tu..ok tipu...hahahaha



Ello uncle...x yah lah tekan-tekan dengan rakus macam tu..lif tetap akan berhenti pada tingkat yang memamg dia nak berhenti...bukan apa... dibuatnya tanggal punat tu...lgi disaster...lif x leh naik nanti...kang x pasal daripada naik lif terus naik tangga...mahu kaa?

Yang kedua masalahnya adalah tak tahu nak tekan turun ke..nak tekan naik.... maksud aku camni...korang nak turun ground floor...tp korang tekan dua-dua punat naik ngan turun...ni lagi satu sikap bingai...kalau nak turun tu..tekan jela tingkat turun...kalau nak naik tekan la tingkat naik...ni tak...nak turun ke naik ke..tekan dua-dua.. apa punya turrrr?????!!

Menyusahkan orang...dan akan buat orang bawah menunggu lif dengan agak lama..yang aku dpt perhati...benda ni bese jadi kat makcik-makcik dan pakcik-pakcik..sebab diorang fikir macam tu kut...kalau budak-budak uni yang ada..xde plak diorang buat pe'el seperti yang diterangkan tu...kalau ada pun mungkin sorang dua la kut...

Kesimpulannya...guna lah lif secara berhemah...tu je yang nak sampaikan..

p/s: ketawa kecil melihat muka masing-masing tekan punat lif ulang-ulang supaya lif turun cepat...ekekekeke


Tuesday, January 15, 2013

-Listen...Listenn...Listennn...-

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Listenn...listennn....listennnn... hah..korang yang tak tahu duk nape la aku duk galak sangat or excited sangat dengan word 'listen' tu kan.... sebabnye gara-gara pesbuk la..aku terjerumus dengan word 'listen' ni...



Yang menjadi tulisan hangat pasal word ni adalah mengenai satu video di youtube tentang satu peristiwa di sebuah universiti utara tanah air...sebab perkataan ni diulang berkali-kali dalam video tersebut telah menjadi trademark dalam setiap post di pesbuk...amacam gempak tak...? Dengan satu perkataan yang diulang-ulang terus menjadi trend di pesbuk.. hihihihi...

Ok..kisah sebenarnya adalah sangat serius...bagi aku tak lah serius sangat.. tapi benda ni jadi serius bila ada pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab (sama ada parti memerintah atau pembangkang) dengan niat untuk mempolitikkan isu berkenaan..

Sampai aku baca list of komen kat pesbuk..ada yang suruh jangan duduk Malaysia laaa... Yang satu lagi tulis itu..ada yang tulis ini...so bagi aku yang atas pagar dan memihak pada yang nas dan betul beserta bukti...aku fikir benda ni x patut dipolitikkan sebab tempat terjadinya peristiwa ni adalah di universiti...tempat yg x sepatutnya dilibatkan kisah-kisah macam ni..lebih-lebih lagi bila isu macam ni dijadikan modal politik pihak tertentu..

Lagi satu kepada penyokong-penyokong video tersebut senang kata peng'komen' yang duk galak hentam orang tu back up orang ni...aku punya komen simple jer...kalau komen siap maki-maki..cuba nilai diri tu balik...sempurna ke kita? Baik ke kita? Cuba bagi komen yang bernas ni tidak...ada ke komen orang tu guna bahasa inggeris dia kata tak Malaysia and terus hentam kata tak layak duk Malaysia..

Elloo..kamon la...be matured...komen tu biar menjadi buah fikiran untuk pembaca lain menilai komen anda...suapaya orang lain dapat meneruskan memberi komen yang menjana minda..ni tidak..sorang start komen maki-maki...yang kedua baca maki orang yang maki tadi..pastu orang lain baca maki lagi..akhirnya...dapat dosa berantai sebab memaki jer...



So kesimpulannya...kalau nak komen tu..biarlah berhemah...tunjukkan yang kita ni berilmu dan ada akal fikiran...kalau kita tak buat macam tu..maka samalah teruknya kita dengan orang yang teruk...

Tu je la komen aku pasal kes video listen..listen..listen...

p/s: blom tengok lagi? Just search kat youtube..kompom jumpa...
p/s1: listen...listenn...listennn...




Monday, January 14, 2013

-Lagenda Merlin-

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hah! Sejak ada 'semakpong' ni makin galak aku meng'update' blog aku ni... Al-maklum lah..blog dunia sempit...hehehehe

Ok..topik sempit kita malam ni ialah... Apa cerita series kegemaran korang? Bagi aku terus terang aku cakap aku minat gegile nengok series MERLIN.. memandangkan malam ni malam terakhir episode Merlin which are Episode 12 dan 13...tu yang duk ada idea nak meng'post' pasal Merlin ni....heeee and sebab ada 'semakpong' ni memudahkan lagi kerja aku dalan soal update meng'update'...hehehehehe itulah teknologi kan...


Ok back to story...untuk dijadikan cerita...aku x minat pun series Merlin ni..aku start minat bila kawan aku (kredit to syazwan azman)..budak rumah masa aku study dulu duk galak download cerita Merlin Seoson 2...aku pun secara tak sengaja ter'join' la tengok Merlin ni...sekali tengok satu episod terus terlekat daaaaaa....

Apa lagi..sejak hari tu terus aku duk cari Merlin Season 1...layan la citer ni daripada mula sampai la ni dah Season 5..and dari Season 1 sampai la Season 5 aku ada koleksinya... that's why la setiap hujung tahun....hujung tahun taw...aku akan tunggu episode Merlin ni untuk publish kat Britain then aku akan follow up dekat stream download mana-mana yang aku leh layan terus...

Permulaan watak Morgana adalah seorang puteri yang baik..

Kiranya aku memang tahu lah mana asal sumenye Morgana tu..Gwen jadi permaisuri... Arthur lagi... yang paling penting watak utamanya Merlin...so siapa yang baru mula layan Merlin Season 5 mesti tertanya Modred tu siapa kan...Modred ni pernah muncul dalam salah satu Season Merlin...tak silap aku masa bapak Arthur ada iaitu Uther...tapi masa tu Modred muncul dalan watak kanak-kanak...dan Merlin disuruh bunuh si Modred oleh naga...sebab naga tu kata Modred akan bawa bencana dalam kehidupan Merlin...so far dalam season 5 ni Modred dewasa belum tunjuk yang dia akan susahkan Merlin...tapi Merlin selalu aware tentang perlakuan Modred...

Amacam gempak tak....?????? Hehehehehhe...tu baru sikit...kalau aku cerita daripada mula sampai akhir...mahu jadi entri bersiri kat sini...kikikikiki...

So yang ada kat tv tu especially TV3 atau yang follow dekat Diva channel sume dah lewat 3 4 minggu episode nya...so malam ni episode final untuk Season 5..haruslah terpacak depan tv untuk tengok....so marilah layan...siapa yang nak koleksi Merlin ni..leh la pm aku...SELAMAT MELAYAN...

p/s: aku pun peminat tegar Cronicles of Narnia...x sabar nak tunggu sambungan ke 4..katanya menceritakan asal usul witch tu ngan mana datangnya wardrobe and mana datangnya Narnia tu...


-Deyyy!!! Susu Mana Daaaa?-

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ni hari Isnin...hari pertama untuk minggu kerja. Kalau cakap omputih depa habaq Monday Bluesssssss....(tang mana blues pun tak taw...hehehehe) Monday Blues ke..Reds ke..Greenssss ke...yang penting kerja mesti diteruskan untuk memcari sesuap nasi... Ni lah asam garam orang makan gaji..yer dakkkkkk...

Tapi...tahukah anda (tu diaaa dah mai dh ayat...kihkihkih).... hari ni juga masyarakat kaum Tamil menyambut perayaan Hari Ponggal atau nama penuhnya Thaiponggal...(confirm ramai x tahu nama penuh ni kan....hehehehe {-------- riak disitu)..

Ok...perayaan Ponggal ni diraikan semasa musim menuai...senang kata macam perayaan Tadau Kaamatan...macam taw...bukan sama....macam...tapi x sama...

Biasanya Ponggal ni diraikan secara meluas oleh masyarakat Tamil...kalau kat luar negara tu..area Negeri Tamil Nadu, Sri Lanka dan kawasan-kawasan yang sama waktu denganya... Ponggal tu jugak bermaksud 'melimpah ruah' dalam bahasa Tamil. Kalau korang perasan, akan ada satu sesi memasak pulut dalam bekas tanah liat dengan campur susu...pastu susu tu akan diletak sampai melimpah-limpah...tu pun sinonim dengan maksud Ponggal tu...



Sekian je la...sedikit sebanyak tentang Dunia Sempit Ah Boy mengenai Ponggal Festival...aku tertulis benda ni sebab kejiranan aku pagi tadi dah sebuk dah mulakan Ponggal ni...so aku pn tak banyak kerja hari ni...tgk email..sumenye sharing info instead of task to do...so melapangkan masa untuk taip benda ni sat...

So to readers..selamat membaca dan pada yang berkerja..jangan nak mem'blues' sangat lahhhh....teruskan kerja..Hoopppp! Hoooppppp! Hoooreeyyyy!!!!!

p/s: ada pilot bacth nak kena monitor...dah abis satu hari kalau duk monitor pilot batch ni...huhuhuhuhu...