iNi pEnGiKuT

Saturday, January 12, 2013

-Satu Ringgit...Dua Ringgit....-

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hah...Mista Ah Boy kembali....mcm sedap je guna nama Ah Boy ni...kihkihkih... Mesti ada yang duk pikior nape Ah Boy... aku punya jawapan simple jer... sebab aku suka... hehehehe...

Xde la...sebab ada darah cina la kut belah arwah atuk...tu yg feeling-feeling cina tu...nape boy? Sebab nama glemer aku dari kecik sedara mara and family panggil boboy..so melekat la sampai sekarang...so tu dia sedikit info pasal owner blog..so kembali kepada topik di atas....

Topik dunia sempit kita adalah...wang atau duit atau money atau yen atau dollar atau apa-apa je la lagi...hah... cakap pasal duit ni... sape yang x suka duit? Habaq mai kat aku... orang gila pun suka duit cuma diorang ni x tahu nak guna duit tu mcm mana... kan..kan..kannn...



Mana pembaca yang tengah belajar mesti cakap kat diri sendiri...bila la nak kerja... boleh kumpul duit banyak-banyak... boleh beli apa yang kita suka....tapi kenyataan yang ada adalah... x sume kita dpt beli apa yang kita nak bila dah kerja nanti...sebab secara direct atau terusnya...once kita dh ada duit kita akan menghasilkan hutang...hutang yang pasti hutang kereta dan rumah...tu blom masuk hutang-hutang lain...mcm beli tv, set sofa dan macam-macam lagi laaa...

Tapi tahukah anda...cewahhh mcm ayat dalam iklan tv lak..segmen pendidikan tu...kikikikiii.. ok back to topic...tahukah anda..orang dulu x guna duit sebagai medium jual beli...diorang menggunakan Sistem Barter...alaaaaa x payah pikior la sgt sistem barter ni...sistem barter ni sistem tukar barang denganz barang yg dipersetujui dua-dua belah pihak...jom la tgk contoh berikut....:-

1) Situasi pertama..

Pak Kedek: Sejahtera atas kamu. Saya ada seekor kambing untuk ditukarkan dengan anak lembu anda. Setuju?

Pak Doli: Sejahtera atas kamu juga. Woo....seekor kambing dwngan seekor anak lembu. Tapi saya mencari 2 ekor kambing untuk ditukarkan dengan anak lembu ini.

Pak Kedek: Seekor saja yang saya ada. Lagipun hanya tuan yang ada anak lembu di kawasan ini.

PakDoli: Uihhhhhhhhh...mana boleh...kalu nak anak lembu...beri tukar 2 ekor kambing...

Pak Kedek: Kedekut la anda. Mahu tukar sembang lebih...! (Tu diaaa...berlalu sambil muka marah)

Haaaaaa...tu la yang akan berlaku jika sistem barter masih digunakan lagi pada zaman la ni.. tu nasib baik x bertumbuk...kalu bertumbuk lagi parah kan...

Untuk dijadikan cerita..wujudlah sistem penggunaan duit daripada jenis kulit kerang yang terpilih, duit syiling dan sampai sekarang duit kertas yang bermacam warna..yang menjadi masalah dengan duit adalah orang sanggup buat apa saja untuk duit..sampai jadi hamba duit...x kira halal haram...asal dpt duit...bereeehhhhh sume....



Bagi penulis sendiri, x segan mengaku sgt particular pasal duit..especially simpanan..tp kalau bab melabur pada hobi..tu kena ada orang tolong kawalkan...sebab asal masuk kedai pets atau ikan...mesti ada barang yang di bawak keluar...hehehe macam gian...

So sampai di sini je la topik sempit pasal duit...next time ada lagi yg topik sempit-sempit perlu dikongsi....

p/s: duit bukan keperluan segala-galanya...
p/s: segala-gala keperluan perlu duit

*peninggggg~


0 comments:

Post a Comment

iNi Si Pengomen