iNi pEnGiKuT

Thursday, January 17, 2013

-Lif ke Tangga-

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Huk3...tu dia..permulaan yang sangat la tak bagus...penat seh...aku penat kerja...sakit kaki...sakit otak...sakit hati....sakit jiwa...semua la sakit....huhuhuhuhu nak hurai satu-satu...ada x cukup space blog.com ni...kih3

Ok-ok...ni entry bukan nak cerita pasal kerja ke apa ke..ni entry mahu cerita keluh-kesah penduduk rumah pangsapuri...yerrr... aku menyewa pangsapuri... belum ada lagi rezeki nak ada rumah sendiri... rumah pangsapuri mana? Hah! Tak perlu lah tahu...cari jer laaa sendiri area Shah Alam ni...hehehehehe...

Ok...satu isu yang biasa dengan penduduk yang tinggal kat rumah pangsapuri berbelas tingkat ni adalah isu LIF... yer LIF.... bukan lah problem lif selalu rosak ke... lif lupa angkat orang ke (eh! ada ke lif lupa angkat orang..ekekeke) problem yang biasa aku tengok adalah... yang pertama KETIDAKSABARAN MENUNGGU LIF...


Ceritanye cenggini..aku selalu perasan..makcik-makcik atau pakcik-pakcik yang sudah menekan punat lif tu untuk naik atau turun mesti jadi x sabar... bese kalau level 1 atau ground floor kan kita dapat tahu lif tu tingkat berapa...dia naik ke turun ke.. dengan melihat signal atas pintu lif tu...

Then...bila lif tu contohnya berhenti kat tingkat 11..pastu turun...berenti lah tingkat 10... pastu turun berhenti lagi kat tingkat 9...apa lagi...pakcik2 yang dekat dengan punat lif tu...akan tekan..tekan..dan tekan...tekan.. dan tekan dengan mengaggap lif akan terus turun dengan cepat...kalau duk tekan pelan-pelan x pe lagi...ni tekan dengan rakus sekali...pehhh...kalau tengok rasa nak tutup mata cara diorang tekan tu..ok tipu...hahahaha



Ello uncle...x yah lah tekan-tekan dengan rakus macam tu..lif tetap akan berhenti pada tingkat yang memamg dia nak berhenti...bukan apa... dibuatnya tanggal punat tu...lgi disaster...lif x leh naik nanti...kang x pasal daripada naik lif terus naik tangga...mahu kaa?

Yang kedua masalahnya adalah tak tahu nak tekan turun ke..nak tekan naik.... maksud aku camni...korang nak turun ground floor...tp korang tekan dua-dua punat naik ngan turun...ni lagi satu sikap bingai...kalau nak turun tu..tekan jela tingkat turun...kalau nak naik tekan la tingkat naik...ni tak...nak turun ke naik ke..tekan dua-dua.. apa punya turrrr?????!!

Menyusahkan orang...dan akan buat orang bawah menunggu lif dengan agak lama..yang aku dpt perhati...benda ni bese jadi kat makcik-makcik dan pakcik-pakcik..sebab diorang fikir macam tu kut...kalau budak-budak uni yang ada..xde plak diorang buat pe'el seperti yang diterangkan tu...kalau ada pun mungkin sorang dua la kut...

Kesimpulannya...guna lah lif secara berhemah...tu je yang nak sampaikan..

p/s: ketawa kecil melihat muka masing-masing tekan punat lif ulang-ulang supaya lif turun cepat...ekekekeke


0 comments:

Post a Comment

iNi Si Pengomen