iNi pEnGiKuT

Thursday, January 17, 2013

-Lif ke Tangga-

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Huk3...tu dia..permulaan yang sangat la tak bagus...penat seh...aku penat kerja...sakit kaki...sakit otak...sakit hati....sakit jiwa...semua la sakit....huhuhuhuhu nak hurai satu-satu...ada x cukup space blog.com ni...kih3

Ok-ok...ni entry bukan nak cerita pasal kerja ke apa ke..ni entry mahu cerita keluh-kesah penduduk rumah pangsapuri...yerrr... aku menyewa pangsapuri... belum ada lagi rezeki nak ada rumah sendiri... rumah pangsapuri mana? Hah! Tak perlu lah tahu...cari jer laaa sendiri area Shah Alam ni...hehehehehe...

Ok...satu isu yang biasa dengan penduduk yang tinggal kat rumah pangsapuri berbelas tingkat ni adalah isu LIF... yer LIF.... bukan lah problem lif selalu rosak ke... lif lupa angkat orang ke (eh! ada ke lif lupa angkat orang..ekekeke) problem yang biasa aku tengok adalah... yang pertama KETIDAKSABARAN MENUNGGU LIF...


Ceritanye cenggini..aku selalu perasan..makcik-makcik atau pakcik-pakcik yang sudah menekan punat lif tu untuk naik atau turun mesti jadi x sabar... bese kalau level 1 atau ground floor kan kita dapat tahu lif tu tingkat berapa...dia naik ke turun ke.. dengan melihat signal atas pintu lif tu...

Then...bila lif tu contohnya berhenti kat tingkat 11..pastu turun...berenti lah tingkat 10... pastu turun berhenti lagi kat tingkat 9...apa lagi...pakcik2 yang dekat dengan punat lif tu...akan tekan..tekan..dan tekan...tekan.. dan tekan dengan mengaggap lif akan terus turun dengan cepat...kalau duk tekan pelan-pelan x pe lagi...ni tekan dengan rakus sekali...pehhh...kalau tengok rasa nak tutup mata cara diorang tekan tu..ok tipu...hahahaha



Ello uncle...x yah lah tekan-tekan dengan rakus macam tu..lif tetap akan berhenti pada tingkat yang memamg dia nak berhenti...bukan apa... dibuatnya tanggal punat tu...lgi disaster...lif x leh naik nanti...kang x pasal daripada naik lif terus naik tangga...mahu kaa?

Yang kedua masalahnya adalah tak tahu nak tekan turun ke..nak tekan naik.... maksud aku camni...korang nak turun ground floor...tp korang tekan dua-dua punat naik ngan turun...ni lagi satu sikap bingai...kalau nak turun tu..tekan jela tingkat turun...kalau nak naik tekan la tingkat naik...ni tak...nak turun ke naik ke..tekan dua-dua.. apa punya turrrr?????!!

Menyusahkan orang...dan akan buat orang bawah menunggu lif dengan agak lama..yang aku dpt perhati...benda ni bese jadi kat makcik-makcik dan pakcik-pakcik..sebab diorang fikir macam tu kut...kalau budak-budak uni yang ada..xde plak diorang buat pe'el seperti yang diterangkan tu...kalau ada pun mungkin sorang dua la kut...

Kesimpulannya...guna lah lif secara berhemah...tu je yang nak sampaikan..

p/s: ketawa kecil melihat muka masing-masing tekan punat lif ulang-ulang supaya lif turun cepat...ekekekeke


Tuesday, January 15, 2013

-Listen...Listenn...Listennn...-

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Listenn...listennn....listennnn... hah..korang yang tak tahu duk nape la aku duk galak sangat or excited sangat dengan word 'listen' tu kan.... sebabnye gara-gara pesbuk la..aku terjerumus dengan word 'listen' ni...



Yang menjadi tulisan hangat pasal word ni adalah mengenai satu video di youtube tentang satu peristiwa di sebuah universiti utara tanah air...sebab perkataan ni diulang berkali-kali dalam video tersebut telah menjadi trademark dalam setiap post di pesbuk...amacam gempak tak...? Dengan satu perkataan yang diulang-ulang terus menjadi trend di pesbuk.. hihihihi...

Ok..kisah sebenarnya adalah sangat serius...bagi aku tak lah serius sangat.. tapi benda ni jadi serius bila ada pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab (sama ada parti memerintah atau pembangkang) dengan niat untuk mempolitikkan isu berkenaan..

Sampai aku baca list of komen kat pesbuk..ada yang suruh jangan duduk Malaysia laaa... Yang satu lagi tulis itu..ada yang tulis ini...so bagi aku yang atas pagar dan memihak pada yang nas dan betul beserta bukti...aku fikir benda ni x patut dipolitikkan sebab tempat terjadinya peristiwa ni adalah di universiti...tempat yg x sepatutnya dilibatkan kisah-kisah macam ni..lebih-lebih lagi bila isu macam ni dijadikan modal politik pihak tertentu..

Lagi satu kepada penyokong-penyokong video tersebut senang kata peng'komen' yang duk galak hentam orang tu back up orang ni...aku punya komen simple jer...kalau komen siap maki-maki..cuba nilai diri tu balik...sempurna ke kita? Baik ke kita? Cuba bagi komen yang bernas ni tidak...ada ke komen orang tu guna bahasa inggeris dia kata tak Malaysia and terus hentam kata tak layak duk Malaysia..

Elloo..kamon la...be matured...komen tu biar menjadi buah fikiran untuk pembaca lain menilai komen anda...suapaya orang lain dapat meneruskan memberi komen yang menjana minda..ni tidak..sorang start komen maki-maki...yang kedua baca maki orang yang maki tadi..pastu orang lain baca maki lagi..akhirnya...dapat dosa berantai sebab memaki jer...



So kesimpulannya...kalau nak komen tu..biarlah berhemah...tunjukkan yang kita ni berilmu dan ada akal fikiran...kalau kita tak buat macam tu..maka samalah teruknya kita dengan orang yang teruk...

Tu je la komen aku pasal kes video listen..listen..listen...

p/s: blom tengok lagi? Just search kat youtube..kompom jumpa...
p/s1: listen...listenn...listennn...




Monday, January 14, 2013

-Lagenda Merlin-

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hah! Sejak ada 'semakpong' ni makin galak aku meng'update' blog aku ni... Al-maklum lah..blog dunia sempit...hehehehe

Ok..topik sempit kita malam ni ialah... Apa cerita series kegemaran korang? Bagi aku terus terang aku cakap aku minat gegile nengok series MERLIN.. memandangkan malam ni malam terakhir episode Merlin which are Episode 12 dan 13...tu yang duk ada idea nak meng'post' pasal Merlin ni....heeee and sebab ada 'semakpong' ni memudahkan lagi kerja aku dalan soal update meng'update'...hehehehehe itulah teknologi kan...


Ok back to story...untuk dijadikan cerita...aku x minat pun series Merlin ni..aku start minat bila kawan aku (kredit to syazwan azman)..budak rumah masa aku study dulu duk galak download cerita Merlin Seoson 2...aku pun secara tak sengaja ter'join' la tengok Merlin ni...sekali tengok satu episod terus terlekat daaaaaa....

Apa lagi..sejak hari tu terus aku duk cari Merlin Season 1...layan la citer ni daripada mula sampai la ni dah Season 5..and dari Season 1 sampai la Season 5 aku ada koleksinya... that's why la setiap hujung tahun....hujung tahun taw...aku akan tunggu episode Merlin ni untuk publish kat Britain then aku akan follow up dekat stream download mana-mana yang aku leh layan terus...

Permulaan watak Morgana adalah seorang puteri yang baik..

Kiranya aku memang tahu lah mana asal sumenye Morgana tu..Gwen jadi permaisuri... Arthur lagi... yang paling penting watak utamanya Merlin...so siapa yang baru mula layan Merlin Season 5 mesti tertanya Modred tu siapa kan...Modred ni pernah muncul dalam salah satu Season Merlin...tak silap aku masa bapak Arthur ada iaitu Uther...tapi masa tu Modred muncul dalan watak kanak-kanak...dan Merlin disuruh bunuh si Modred oleh naga...sebab naga tu kata Modred akan bawa bencana dalam kehidupan Merlin...so far dalam season 5 ni Modred dewasa belum tunjuk yang dia akan susahkan Merlin...tapi Merlin selalu aware tentang perlakuan Modred...

Amacam gempak tak....?????? Hehehehehhe...tu baru sikit...kalau aku cerita daripada mula sampai akhir...mahu jadi entri bersiri kat sini...kikikikiki...

So yang ada kat tv tu especially TV3 atau yang follow dekat Diva channel sume dah lewat 3 4 minggu episode nya...so malam ni episode final untuk Season 5..haruslah terpacak depan tv untuk tengok....so marilah layan...siapa yang nak koleksi Merlin ni..leh la pm aku...SELAMAT MELAYAN...

p/s: aku pun peminat tegar Cronicles of Narnia...x sabar nak tunggu sambungan ke 4..katanya menceritakan asal usul witch tu ngan mana datangnya wardrobe and mana datangnya Narnia tu...


-Deyyy!!! Susu Mana Daaaa?-

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ni hari Isnin...hari pertama untuk minggu kerja. Kalau cakap omputih depa habaq Monday Bluesssssss....(tang mana blues pun tak taw...hehehehe) Monday Blues ke..Reds ke..Greenssss ke...yang penting kerja mesti diteruskan untuk memcari sesuap nasi... Ni lah asam garam orang makan gaji..yer dakkkkkk...

Tapi...tahukah anda (tu diaaa dah mai dh ayat...kihkihkih).... hari ni juga masyarakat kaum Tamil menyambut perayaan Hari Ponggal atau nama penuhnya Thaiponggal...(confirm ramai x tahu nama penuh ni kan....hehehehe {-------- riak disitu)..

Ok...perayaan Ponggal ni diraikan semasa musim menuai...senang kata macam perayaan Tadau Kaamatan...macam taw...bukan sama....macam...tapi x sama...

Biasanya Ponggal ni diraikan secara meluas oleh masyarakat Tamil...kalau kat luar negara tu..area Negeri Tamil Nadu, Sri Lanka dan kawasan-kawasan yang sama waktu denganya... Ponggal tu jugak bermaksud 'melimpah ruah' dalam bahasa Tamil. Kalau korang perasan, akan ada satu sesi memasak pulut dalam bekas tanah liat dengan campur susu...pastu susu tu akan diletak sampai melimpah-limpah...tu pun sinonim dengan maksud Ponggal tu...



Sekian je la...sedikit sebanyak tentang Dunia Sempit Ah Boy mengenai Ponggal Festival...aku tertulis benda ni sebab kejiranan aku pagi tadi dah sebuk dah mulakan Ponggal ni...so aku pn tak banyak kerja hari ni...tgk email..sumenye sharing info instead of task to do...so melapangkan masa untuk taip benda ni sat...

So to readers..selamat membaca dan pada yang berkerja..jangan nak mem'blues' sangat lahhhh....teruskan kerja..Hoopppp! Hoooppppp! Hoooreeyyyy!!!!!

p/s: ada pilot bacth nak kena monitor...dah abis satu hari kalau duk monitor pilot batch ni...huhuhuhuhu...

Saturday, January 12, 2013

-Satu Ringgit...Dua Ringgit....-

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hah...Mista Ah Boy kembali....mcm sedap je guna nama Ah Boy ni...kihkihkih... Mesti ada yang duk pikior nape Ah Boy... aku punya jawapan simple jer... sebab aku suka... hehehehe...

Xde la...sebab ada darah cina la kut belah arwah atuk...tu yg feeling-feeling cina tu...nape boy? Sebab nama glemer aku dari kecik sedara mara and family panggil boboy..so melekat la sampai sekarang...so tu dia sedikit info pasal owner blog..so kembali kepada topik di atas....

Topik dunia sempit kita adalah...wang atau duit atau money atau yen atau dollar atau apa-apa je la lagi...hah... cakap pasal duit ni... sape yang x suka duit? Habaq mai kat aku... orang gila pun suka duit cuma diorang ni x tahu nak guna duit tu mcm mana... kan..kan..kannn...



Mana pembaca yang tengah belajar mesti cakap kat diri sendiri...bila la nak kerja... boleh kumpul duit banyak-banyak... boleh beli apa yang kita suka....tapi kenyataan yang ada adalah... x sume kita dpt beli apa yang kita nak bila dah kerja nanti...sebab secara direct atau terusnya...once kita dh ada duit kita akan menghasilkan hutang...hutang yang pasti hutang kereta dan rumah...tu blom masuk hutang-hutang lain...mcm beli tv, set sofa dan macam-macam lagi laaa...

Tapi tahukah anda...cewahhh mcm ayat dalam iklan tv lak..segmen pendidikan tu...kikikikiii.. ok back to topic...tahukah anda..orang dulu x guna duit sebagai medium jual beli...diorang menggunakan Sistem Barter...alaaaaa x payah pikior la sgt sistem barter ni...sistem barter ni sistem tukar barang denganz barang yg dipersetujui dua-dua belah pihak...jom la tgk contoh berikut....:-

1) Situasi pertama..

Pak Kedek: Sejahtera atas kamu. Saya ada seekor kambing untuk ditukarkan dengan anak lembu anda. Setuju?

Pak Doli: Sejahtera atas kamu juga. Woo....seekor kambing dwngan seekor anak lembu. Tapi saya mencari 2 ekor kambing untuk ditukarkan dengan anak lembu ini.

Pak Kedek: Seekor saja yang saya ada. Lagipun hanya tuan yang ada anak lembu di kawasan ini.

PakDoli: Uihhhhhhhhh...mana boleh...kalu nak anak lembu...beri tukar 2 ekor kambing...

Pak Kedek: Kedekut la anda. Mahu tukar sembang lebih...! (Tu diaaa...berlalu sambil muka marah)

Haaaaaa...tu la yang akan berlaku jika sistem barter masih digunakan lagi pada zaman la ni.. tu nasib baik x bertumbuk...kalu bertumbuk lagi parah kan...

Untuk dijadikan cerita..wujudlah sistem penggunaan duit daripada jenis kulit kerang yang terpilih, duit syiling dan sampai sekarang duit kertas yang bermacam warna..yang menjadi masalah dengan duit adalah orang sanggup buat apa saja untuk duit..sampai jadi hamba duit...x kira halal haram...asal dpt duit...bereeehhhhh sume....



Bagi penulis sendiri, x segan mengaku sgt particular pasal duit..especially simpanan..tp kalau bab melabur pada hobi..tu kena ada orang tolong kawalkan...sebab asal masuk kedai pets atau ikan...mesti ada barang yang di bawak keluar...hehehe macam gian...

So sampai di sini je la topik sempit pasal duit...next time ada lagi yg topik sempit-sempit perlu dikongsi....

p/s: duit bukan keperluan segala-galanya...
p/s: segala-gala keperluan perlu duit

*peninggggg~


Friday, January 11, 2013

-Tepek d'Paradigm Mall-

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Sekarang tiba waktunya untuk entry ke 3...of the day.....

Sebab kan...aku boring dan xde apa yg nak dibuat...so aku sekarang ni berada di Paradigm Mall...hehehehe.. gigih sangat...MC-MC pn rajin berjalan...

Actually dah lama berangan nak masuk paradigm mall ni...tp blom ada kesempatan waktu nak jejak masuk sini...la ni ada waktu yg terluang...so saje la meng cekit out apa la yg best kat paradigm mall ni....

Kesimpulan yang aku leh bg adalah....serabut sikit susunan dlm mall ni...paling byk tempat makan...restoran tu boleh kata setiap tingkat ada..so aku pn duk pusing-pusing dan jumpa satu kedai home deco...intai dari luar..mcm xde apa yang best...

Demi untuk mencapai kepuasan hati...so aku decide utk masuk...sekali terjumpa la barang yg aku nak selama ni...puas aku cari benda alah ni...jumpa pn mahai ya rabbi...bila tgk harga kat kedai ni...hmmmm.. not bad...so aku rembat dan menghabiskan sebanyak 24 ringgit jer...

Mesti dah tertanya apa yg aku rembat sampai 24 ringgit kan...hah...ni diaaaa.... scroll ke bawah yer...






















Hah...ni la dia...namapak dak? Meh terang sikit...ni la hiasan daun dan rumput utk aquarium aku...hehehehhe...aku kan passion dlm benda-benda mcm ni...kalu beli kat kedai ikan...mahal kut...so beli kat kedai deco...dpt harga murah...

So aktiviti hujung minggu aku adalah mendeco aquarium si micro gupies aku tu...benda alah ni xleh letak dlm aquarium besor yg duk ada cik ikan koi dan konco-konconya...sebab diorg tu jenis ikan memunah...memunah tu kira vandalism gak la...maw pokok idup atau pokok plastik...habis sume diorg rosakkan..

So itu je la aktivit sempit aku ptg ni...dah penat melepak dan mengupdate blog..so time to go home...

p/s: ikan guppies memang suka main kat pokok-pokok ni...tanya sama pokokkkkk...~


-Micron Guppies-

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hah entry kedua dlm masa satu hari....hahahahha... Macam ni la hidup sensorang... boring..adalah sikit....bila MC ni duk rumah boring pulak...kalu masuk kije... senarai kije confirm banyak sampai x menang tangan kan... cuma kena pamper diri..xde keje yang mudah..kalau nak duit kena lah ada usaha nak dapatkannya kan... Hah! Melalut la sikit pada permulaan entry ni kan...

Entry kali ni just nak share pasal my lovely guppies...gupppies yg ada kat rumah sewa aku ni actually membesar daripada sebiji telur sehingga la besor ni hah...seingat aku 3 bulan yg lepas kut diorg ni bertelur...

Kisahnya aku beli 6 ekor guppies just before aku tamatkan kerja aku kat MASB...aku beli 4 betina 2 jantan...nak menjadikan cerita betina guppies yg aku beli tu 2 ekor dpdnya dah ada isi perut.. (sebab aku skodeng perutnya besor semacam...hahahahha) so aku letak dlm aquarium plastik saiz 1 1/2 kaki panjang...lepas 2 minggu...sekor-sekor guppies aku mati...

Aku suspect air dia la puncanye....tp aku masa tu redha je la...tp tengah aku tenung aquarium tu..(memang tabiat aku suka tenung aquarium penuh ikan...jgn ditanya kenapa...lalalalala) disebalik pokok-pokok hiasan tu ada mcm jentik-jentik...tilik punya tilik sekali anak ikan daaaa...bukan 'anak ikan' yg 'sesuatu' tu yer...anak ikan guppy..ada la dlm 11 ekor...

Apo laeih...seronok la aku...buy 6 free 11...akhirnya semua guppies yg aku beli tu mati..yang tinggal hanyalah anak guppies yg menetas tu...sampai la ni la diorg hidup dan membesar dgn sihat..so bila dh lepas 3 bulan ni baru la nampak kaler guppies tu...sume kaler oren...sebab masa aku beli tu..aku beli 2 kaler...oren satu biru gelap satu...dan yg ada isi perut tu memang yg kaler oren....

Skodeng lah kalau nampak guppies tu...hehehe....

Berakhirlah kisah aku seorg penternak guppies...hehehehe... kepuasan aku dlm membela benda hidup ni atau senang ckp pets...aku puas bila aku bela sume beranak ke bertelur ke...baru ada kepuasan...lepas ni aku akan cuba menetaskan ikan laga aku plak..just tunggu aquarium lain...hehehhehe sebab aku xnak campur aquarium ngan guppies even diorg ni saiz kecik-kecik ajer...

Ok la...kepada yang berminat dlm membela pets..anda bertanggungjawab atas haiwan peliharaan anda...jagalah dengan baik yerr...aand tmbahkan ilmu...jgn ckp setakat bela ikan tahu bagi makan tukar air jer dh cukup...that is totally wrong ok...

Sampai ke temu lagi...tgk la meroyan mana hari ni ada entry ke 3 ke....kikikikiki....

p/s: nak g tambah koleksi kaler guppies...this coming weekend....


-Cuti Sakit-

Asslamualaikum dan salam sejahtera..

Saje je nak testing guna note...hehehehhe.. sebab dh lama sangat x tengok blog ni...

Hurmmmm lama x tengok sebab line tenet dh x de actually... bukan sebab xbayar yer...tp sebab setiap bulan asik x guna...so daripada bayar meng'khinzir' buta jer..elok lah aku potong ajer 'berokbeng' tu kan...

And now sejak bergelar pengguna 'semakpong' ni...memang diharuskan lah menghapdate...sbenarnya aku banyak cerita nak dikongsi..bukan kepada hal peribadi...tetapi apa yang boleh dijadikan perkongsian idea  dan pendapat... Aku maybe la akan masukkan hal-hal peribadi sikit...since this blog created for that purposes...

Ok masuk kepada cerita setakat hari ni...setelah hampir 2 bulan lebih x update...hehehehehe Bukan apa...just got buzy with new job...as mentioned before..memang aku kerja di Kansai Paint...company yg mmg aku aim nak masuk sejak abis grade 2010...tp rezeki x tertulis masa tu...so la ni alhamdulillah rezeki tertulis untuk menimba pengalaman di situ... Lagi pn aku amik Chemical Engineering...so kilang2 kimia mcm ni la tempat untuk menggunakan ilmu yg dipelajari...



Ada org tanya kenapa x keje company yg kerja ada projek-projek..outstation... Jawapan aku sebnarnya ada dlm blog lama aku (sape yg dl follow aku dlm blog lama laaa...blog tu aku dh delete..sebab tu ada blog baru ni)....

Meh la aku bg jawapan simple jer...sebab masa aku praktikal aku involve dlm company projek2 ni...lepas aku rasa yg diri mmg xd life langsung keje mcm tu...so aku decide untuk explore manufacturing field..and alhamdulilllah...ketemu jua yg sesuai...sebab diri aku rasalebih teratur dan ada masa untuk diri sendiri, keluarga dan rakan-rakan....

Orang kata...muda lagi beb..bujan x kawin leh la enjoy keje kow-kow punyeee.... hahahahatu lu babe...not gua...setiap org ada pendapat masing-masing kan...so tepuk dada tanya hati..tanya selera...

Banyak pulak aku rasa aku membebel ni....kan aku ckp nk try post guna note ni...so terima je la bebelan jari-jemari menaip setiap patah perkataan ni yer..heee sebab medium aku nak post lepas ni adalah more guna note ni...lg pn dh 2hari ak mc..sbb terlalu 'bekrja' tanpa menghiraukan kesihatan badan...huhuhuhu bukan nak riak...tp secara jujurnya last time aku amik cuti panjang adalah raya tahun lepas (August 2012)...lepas tu mana ada amik cuti..cuti sume cuti umum tu la cuti aku....memang patut la mc kan...nk amik AL sebab x confirm lagi xd la diperuntukkan cuti tahun kan...

Sekian sudah la coretan aku...org pn selalu kata (asik org kata je kan) keje engineer pn minat menulis gak ke?... Jawab aku...it's a passion...selit sikit la cerita dulu-dulu....dulu aku blogger...follower dh 300++++....tp sebab dh lama gile aku tinggal blog tu..no entry..no story...so ak mmg la suka menulis blog sejak 3rd year universiti lg...so proudly to annouce to me....WELCOME TO BLOG WORLD....again~..hahahahaha...

Ok...sekian la coretan yg xde banyak sangat info to share about....selamat reading...

p/s: kepada my idol singer Dato' Siti Nurhaliza...hepi bufday ke 34...
p/s: melayan lagu-lagu di HOTFM sambil baca paper...